Enneagram


Voor iedereen bepaal ik aan de start van de coaching het enneagramtype. Dit geeft je veel inzicht in je eigen patronen. Het laat zien hoe je reageert wanneer je gestresst bent en, belangrijker, hoe je het beste kunt ontspannen. Je leert om sneller je valkuilen te herkennen en gezonder in het leven te staan. Daarnaast is het enneagram heel goed om anderen beter te begrijpen en beter met hen om te gaan.

Het Enneagram is een persoonlijkheidsmodel waarbij je ingedeeld wordt in één van de negen types. Je bent vanaf je geboorte een type en blijft dit type, dat betekent niet dat je nooit kunt veranderen, je hebt binnen elke type een grote variatie tussen ontspannen gedrag en gedrag in tijden van stress. Zodra je weet wat jouw enneagramtype is, begrijp je jezelf (en anderen) een stuk beter en heb je de keuze om te kiezen voor ontspanning en gezonde actie en niet in stress te blijven hangen. Voor ieder type betekent ontspannen iets anders! Je leest vaak (goed bedoelde) adviezen om te ontspannen, alleen wat voor de een goed werkt, heeft voor de ander geen effect (of levert zelfs stress op). Het ene type ontspant door zichzelf even terug te trekken en te gaan nadenken, een ander ontspant juist door iets nieuws te gaan ondernemen.

Dit is ook de reden dat ik enneagram integreer in mijn coaching, zodat jij precies weet wat jouw valkuilen zijn en met de technieken die je leert sneller kunt omschakelen naar gezond gedrag. Dit betekent niet dat je altijd ontspannen en blij zult zijn, maar dat je meer bewust de keus maakt. In sommige situaties is het bijvoorbeeld prima om boos gedrag te tonen, wanneer je dat bewust doet zul je jezelf goed blijven voelen en je niet laten meeslepen door de emoties. Dit geeft jou veel meer kracht en rust.


Enneagram